Tu te speli bine pe fata? Despre acid mantle si ph 5.5 [1]

Dadada, stiu, suna absolut absurd ce intreb acum, dar e asa multa stiinta in spate, incat o sa intelegeti de ce un ten sanatos (nu luminos, radiant and all that other marketing bullshit) incepe cu o spalare corecta. Si in acelasi timp, de ce nu trebuie sa aveti prea multe asteptari de la gelul de curatare pe care il folositi, exceptand cateva lucruri absolut esentiale.

Din ce-mi aduc eu aminte cu ani in urma, multe produse erau marketate a fi neutre (ph de 7), de unde consumatorul tragea concluzia ca e ok, neutru inseamna ca n-o sa fie nimic rau. Din perspectiva mea, era un cuvant pozitiv, care imi inducea senzatia ca n-o sa distruga nimic la suprafata pielii. Neutru, cum a fost si Elvetia, deci multumitor. De fapt, lucrurile nu stau tocmai asa, pentru ca pielea noastra este acida. Da, pielea are un ph intre 4.5 si 6.2, adica un pic acida. (source) Dimpotriva, este necesar sa fie intre acele valori pentru a functiona sanatos.

Cifrele respective difera de la un individ la altul, pentru ca sunt multi factori de influenta. Vorbim in special de factori pe care nu ii poti controla cum ar fi: cat de mult sebum produci, predispozitii genetice, dar si varsta. In acelasi timp, sunt si elemente pe care le poti controla: nivelul de hidratare, produsele cosmetice folosite (creme, tratamente, geluri de curatare). (source)

Ce trebuie sa faca un produs de curatare?

Raspunsul sta in definitia lui, sa te curete, fix asta. A se intelege: sa nu iti “rupa” pielea in doua, sa nu te irite, sa iti pastreze asa numitul acid mantle intact, sa aiba un ph de 5.5. Iar asteptarile se termina aici. Intram in detalii despre ce nu poate sa faca niciodata un produs de genul, dar data viitoare.

doge-meme

Trebuie neaparat 5.5 ph-ul?

Da, pentru ca in acest fel pielea ta poate pastra asa numitul “acid mantle”, care este un scut impotriva factorilor externi (microbi, virusi). Atunci cand acea bariera este deteriorata, te poti confrunta inclusiv cu boli ale pielii precum dermatita, dermatita atopica, dar si acnee.

Dar ce-i aia acid mantle? Ce face? Cum functioneaza si de ce nu ti-a spus niciun brand pana acum despre asa ceva?

Este scutul care protejeaza Stratum Corneum (mai simplu spus, ultimul strat al pielii tale, ce simti atunci cand te atingi). El este format in principal dintr-un mix de componente acide pe care glandele tale exocrine le produc (transpiratie, sebum). Ph-ul acestui scut este intre 4 si 5.5, deci similar cu ph-ul pielii, cam pe unde ai vrea si tu sa te afli. Acum incepe sa aiba sens de ce ar trebui sa folosesti un cleanser cu un ph de 5.5? Hai sa discutam si ce se poate intampla daca nu.

Atunci cand tu cresti ph-ul la nivelul pielii, deteriorezi scutul, pentru ca orice peste 5.5 nu mai sustine acest acid mantle (sa-mi fie cu iertare ca folosesc termenul in engleza, dar chiar n-am gasit nicio traducere concreta si stiintifica in romana si nu vreau sa vorbesc prostii). Am zis mai sus ca este o bariera de aparere, dar de ce te apara mai exact? De factorii externi, microbi, virusi. Si asta nu e tot. Mai mult, odata ce dezechilibrezi ph-ul, piele ta poate trece prin asa numitul Transepidermal Water Loss (ati ghicit, nu mai poate retine la fel de bine apa, deci se deshidrateaza), plus ca iti poate inrautati acneea. Mai concret spus, este dovedit stiintific ca bacteriile au o rata de crestere favorabila atunci cand ph-ul este neutru (7) sau chiar peste. O sa las mai jos poate cel mai important quote dintr-un studiu:

“Because of their bacteria-regulating properties and favorable tolerability profile, syndets with an acidic pH are now preferred for skin cleansing in patients with seborrheic-type diseases (acne vulgaris, rosacea), atopic skin diathesis, irritant contact dermatitis and ichthyosis. “

Articolul urmator discutam despre recomandarile mele pentru curatare si cum mi-a schimbat tenul un produc cu un ph scazut. Vor fi propuneri atat low end, cat si higher end, acum fiecare alege cum considera.

Pana data viitoare, aveti grija de pielea voastra.

(Atentie! Articolul are strict caracter informativ. Surse folosite in scrierea lui: 1234)

2 thoughts on “Tu te speli bine pe fata? Despre acid mantle si ph 5.5 [1]

  1. Hey, sunt noua pe aici, dar acest articol ma face sa cercetez mai departe blogul. Imi plac alegerile informate pentru tenul meu, nu reclamele pliiine de promisiuni. Asa ca astept cu interes recomandarile 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s